Slik lager du et godt budsjett for din bedrift!
Et godt budsjett er mer enn bare et tall på et papir. Det er en strategisk plan for økonomisk styring som gir deg kontroll over økonomien, og sikrer at bedriften din er rustet for fremtiden.
Nå er høsten her, og med den kommer en gylden mulighet for å lage et budsjett for din bedrift og sikre bedriftens økonomiske fremtid.
I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvorfor et budsjett er viktig
– om ikke essensielt for bedrifter.
Sammen med vår samarbeidspartner Foresight Consulting ønsker vi å dykke ned i budsjetteringsprosessen, fra å definere mål til å implementere kontrollmekanismer i budsjettering.
Du vil også få praktiske tips for hva du bør tenke på når du setter opp et godt bedriftsbudsjett.
Begrepsavklaring – hva betyr budsjett?
Et budsjett er en detaljert oversikt som brukes som et verktøy for planlegging og beslutningstaking for en definert periode (oftest et år).
Hos en godt styrt virksomhet er budsjettet en økonomisk konkretisering av kommende kalenderår, som del av bedriftens helhetlige plan. Denne planen strekker seg gjerne over 3-5 år.
Det er vanlig å periodisere budsjettet som betyr at du setter opp forventede inntekter og utgifter per måned, gjennom hele året.
Hva er en prognose (forecast)?
Prognoser og forecasting er en metode for å estimere bedriftens inntekter og utgifter i en spesifikk periode, men som også justeres etter hvert som vi navigerer gjennom året.
Når man oppdager at man sporer av fra det opprinnelige budsjettet – hvilket ofte kan skje, da verden er i stadig endring, så benytter man i stedet prognoser for å estimere utviklingen ut året.
Hva bør et budsjett inneholde?
Vi har to hovedtyper av budsjetter: resultatbudsjett og likviditetsbudsjett.
Resultatbudsjett gir et overordnet bilde av en bedrifts økonomiske tilstand og utarbeides med tanke om å sikre overskudd i bedriften.
Resultatbudsjett viser forventet inntekt og kostnader over en bestemt periode, og gir et estimat på om bedriften vil gå med overskudd eller underskudd.
Likviditetsbudsjett har som formål å skaffe oversikt over og sikre at bedriften til enhver tid har nok penger til å betale bedriftens regninger.
Om likviditetsbudsjettet viser at bedriften har behov for kapital i kommende periode, så bør planlegging av dette startes så snart som mulig.
Et godt budsjett bør inkludere:
- Inntektsprognoser: Basert på realistiske estimater for selskapets fremtidige inntekter, eksempelvis med utgangspunkt i historiske data
- Kostnadsbudsjett: Her skal du liste opp alle dine forventede utgifter, både faste (leie, lønn, drift) og variable (varekost, materiell og markedsføring).
- Kapitalbudsjett: Hvis du planlegger å investere i nye maskiner, utstyr eller prosjekter, bør dette også inkluderes i budsjettet.
- Kontrollmekanismer: For å sikre at budsjettet ditt fungerer optimalt, er det viktig å implementere effektive rutiner for kontroller. Ved å jevnlig sammenligne dine faktiske utgifter med de planlagte, får du en klar indikasjon på om du er på rett vei. Denne prosessen er ikke bare informativ, men kan også være motiverende og bidrar til å holde deg på sporet.
Lurer du på hvordan du lager et budsjett for bedriften din?
Ved å sette opp et budsjett får du en klar oversikt over bedriftens økonomiske situasjon.
Hvordan lage et budsjett? Her er noen elementer som bør inkluderes:
Priskalkyler: En nøyaktig priskalkyle er grunnlaget for å sette realistiske priser på varer og tjenester. Ved å summere varekostnaden og legge til en ønsket avanse, får du en pris som dekker både kostnader og gir deg fortjeneste.
Være realistisk: Bruk historiske data og markedsanalyser for å lage et budsjett basert på fakta. Husk å følge opp budsjettet regelmessig og justere det etter behov.
Vurdere risikoer: Et godt budsjett tar hensyn til potensielle risikoer. Analyser markedet, konkurrentene og din egen virksomhet for å identifisere faktorer som kan påvirke dine økonomiske resultater, for eksempel lovendringer, økt konkurranse, eller uventede kostnader.
Er du usikker på budsjettering for bedrifter?
Om du aldri har satt opp et budsjett for en bedrift, kan en regnskapsfører være en verdifull ressurs. Regnskapsførere kan hjelpe deg med å sette opp et detaljert budsjett, analysere tallene og gi deg råd om økonomisk styring. Det er også verdifullt å samarbeide tett med regnskapsfører og ta eierskap i budsjettet som blir foreslått, slik at det kan tilpasses spesifikke behov for din virksomhet.
Vanlige fallgruver i budsjettering
For lite detaljert: Et budsjett som er for overordnet kan gi en falsk følelse av sikkerhet. Det er viktig å bryte ned budsjettet i mindre deler for å få en bedre oversikt over inntekter og utgifter. Eksempelvis er gruppert omsetning/varekost, lønn ned på person eller team/avdeling, detaljert driftskost.
Manglende oppfølging: Et budsjett er verdiløst om det ikke følges opp. Regelmessig oppfølging er essensielt for å kunne justere og forbedre budsjettet. Om ikke vil du ikke oppdage avvik i tide og kan derfor ikke ta korrigerende tiltak.
Urealistiske tidsrammer: Det er viktig å sette realistiske tidsrammer for når ulike mål skal nås. Hvis tidsrammene er for korte, kan det føre til at man må ta snarveier som kan være kostbare på sikt.
Hvordan kan en regnskapsfører hjelpe deg med budsjettering?
En regnskapsfører eller rådgiver kan bistå med:
Sette opp et budsjett i praksis, med gode verktøyer.
Analysere økonomiske tall for dypere innsikt i din bedrift.
Identifisere forbedringsområder for å spare penger.
Ta bedre beslutninger basert på en solid økonomisk plan.
Et godt budsjett er en investering i bedriftens fremtid. Ved å følge disse tipsene og eventuelt snakke med en som kan veilede deg, kan du sikre at din bedrift er godt rustet for å møte fremtidens utfordringer.
Sammen med vår samarbeidspartner Foresight Consulting tilbyr vi skreddersydde løsninger for budsjettering og økonomistyring.
Kontakt oss gjerne for en for en uforpliktende prat